Uitgesproken door fractievoorzitter Karin Rosdorff bij de raadsvergadering op 7 november 2024.
Oegstgeest is een aantrekkelijke gemeente en dat willen we graag zo houden. En daarvoor moeten we investeren. Want niet investeren staat gelijk aan achteruitgang.
Achteruitgang in de kwaliteit van de woonomgeving veroorzaakt achterstallig onderhoud. En als coalitie hebben we ervoor gekozen om hier werk van te maken. Die achteruitgang hebben we in voorgaande raadsperioden meegemaakt. We zien deze raadsperiode een ander beeld. Achterstallig onderhoud wordt ingelopen.
Als ik door het dorp fiets, word ik hier en daar verrast door rood-witte hekken omdat wegen en bruggen worden opgeknapt. Denk bijvoorbeeld aan :
- Kwaaklaan
- Werkzaamheden Oudenhof
- Herman Heukelsburg bij Poelgeest
- Vervanging van verlichting voor ledverlichting
- Herinrichting Langevoort
En onze inwoners zien dat ook allemaal gebeuren. Maar ook wordt Oegstgeest tegelijkertijd voorbereid om wateroverlast beter op te kunnen vangen. Iets wat met de huidige veranderingen van het klimaat broodnodig is. Dat is gedaan door o.a. meer groen bij het Boerhaaveplein en de aanleg van halfopen parkeerplaatsen en andere soorten bomen.
Ook is er aandacht voor acties voor klimaatadaptatie die inwoners kunnen doen. Het is nu eenmaal een feit dat een groot deel van de grond in Oegstgeest bij tuinen hoort. Ons college is op een positieve manier bezig om dat te stimuleren. Bijvoorbeeld door actie Steenbreek waarbij inwoners uitgenodigd worden om hun tegels in te leveren. Met als doel meer groen dat beschikbaar is om water op te vangen.
Verder zorgt deze coalitie ervoor dat er in de nabije toekomst woningen beschikbaar komen voor starters, senioren en minima. Levensloopbestendig bouwen is daarbij het uitgangspunt. Dit verzekert dat mensen zorg aan huis kunnen krijgen. Wij hebben aangegeven welke aandachtspunten wij van belang vinden.
De komende jaren is er sprake van meer uitdagingen, waarbij we als gemeenteraad beslissingen nemen over veel zaken die de inwoners direct raken. Of het nu gaat om zorg, de verwarming van uw woning in de toekomst, of de vraag kunnen we nog blijven wonen in Oegstgeest al starter of senior, de jeugdzorg. En op veel meer onderwerpen speelt dit. Daarbij vindt Hart voor Oegstgeest, dat wij onze inwoners moeten betrekken. Op 1 januari 2025 gaat een nieuwe wet Participatie en uitdaagrecht in waardoor de inspraak voor onze inwoners makkelijker wordt en dat juichen wij toe!
Vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten is er een Quick Scan Lokale Democratie die helpt om samen met inwoners, bestuur, ondernemers, organisaties en ambtenaren in beeld te brengen wat er al goed gaat en wat beter kan. Dat is een goede start om een nieuwe verordening op te baseren. Hiervoor dienen wij straks een motie in.
Ook vinden wij het van belang dat het voor inwoners makkelijk inzichtelijk is/wordt wat er in hun buurt georganiseerd gaat worden en waarom. Van informatie vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten en van de kennisbank Movisie begrijpen wij dat er gemeenten zijn die werken met een buurtagenda. Dat idee spreekt ons zeer aan.
Eén centrale plek op de gemeentelijke website, waar door op een kaart te klikken inzichtelijk wordt welke grote veranderingen in een wijk/buurt spelen of gaan spelen, zoals bijvoorbeeld van het gas afgaan, waar wordt verkeersonveiligheid ervaren, maar ook kleine zaken die opgepakt kunnen worden. Wat gaat waar en wanneer gebeuren, De buurtagenda! Het lijkt ons een goed
idee om dat voorbeeld te volgen. Maar daar is nog wel wat discussie voor nodig. Wij zullen het Presidium vragen om een beeldvormende vergadering hiervoor te organiseren.
Daarnaast vindt Hart voor Oegstgeest verkeersveiligheid erg belangrijk. Er is steeds meer data en kennis beschikbaar wat het mogelijk maakt om niet alleen reactief op ongevallen te
reageren, maar ook vanuit de inrichting van een fietspad te kijken waar het verbeterd kan worden. De aanleiding voor ons is de toename van het aantal verkeersongelukken waarbij fietsers betrokken zijn. Ook binnen de samenwerking met Holland Rijnland wordt gewerkt aan goede fietsverbindingen tussen gemeenten. Een fietsveiligheidsscan zou de regio veel informatie kunnen opleveren met als doel om het veiliger te maken. Wij dienen hier een motie voor in.
Last but not least. De financiën. Die zijn een middel om wat we wil bereiken voor Oegstgeest te kunnen doen. Daarvoor maken we een begroting waarin staat wat we de komende tijd willen bereiken of willen laten onderzoeken zodat we op basis van die informatie goede besluiten kunnen nemen. De huidige situatie met een sluitende begroting en een relatief lage schuldquote ziet er goed uit maar we hebben grote uitdagingen.
Zoals de toekomst van het zwembad, een centrumvisie bij de Lange voort, investeringen in de bereikbaarheid en de mobiliteit, duurzame huisvesting voor inwoners en regionale samenwerking voor een beter leefklimaat. Maar we hebben ook te maken met wat we vanuit het Rijk krijgen. De algemene uitkering daalt en wordt ook anders verdeeld. Dat gaat voor Oegstgeest negatief uitpakken en daardoor kunnen knelpunten in de begroting ontstaan. Hoeveel negatief is op dit moment nog niet bekend.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten adviseert om het tekort te laten zien en dat zien we terug in 2027. Mocht het Rijk niet over de brug komen, moeten we kijken hoe we in de begroting ombuigingen kunnen doen. En daartoe roepen we het college op bij motie.
Rest mij om iedereen op te roepen om goed samen te werken in ons mooie dorp: “Samen maken wij Oegstgeest!”