Ook bij de gemeente Oegstgeest wordt al een aantal jaren gewerkt aan de energie- en warmtetransitie. Oegstgeest doet dat samen met andere gemeenten in de Leidse regio en in het samenwerkingsverband Holland Rijnland. De gemeenteraden in de regio worden goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom de energie- en warmtetransitie. Op 13 december 2024 stond de voortgang van het energieprogramma van Holland Rijnland op de agenda van de Commissie Regio. Voor Hart voor Oegstgeest staan op dit moment twee vraagstukken voorop.
- Hoe gaat de gemeente ervoor zorgen dat alle inwoners in de transitie kunnen meegaan en dat de warmtevoorziening betaalbaar blijft? En hoe zorgt zij ervoor dat zo veel mogelijk inwoners ook daadwerkelijk meegaan in de transitie?
- Hoe gaat de gemeente de regie over de transitie in het dorp nemen en hoe verschaft ze duidelijkheid aan inwoners?
Bij de warmtetransitie gaat het om het de overgang van op aardgas gestookte verwarmingsketels naar duurzamere vormen van verwarming zoals elektrische warmtepompen en stadswarmte. Er wordt ook wel gesproken over “van het gas af”. Voor de Bloemenbuurt en delen van Nieuw-Rhijngeest heeft de gemeente aangegeven wat de plannen zijn. Voor de meesten van ons is echter niet duidelijk wat we moeten en kunnen doen om mee te gaan in de transitie. Doe ik er goed aan om een warmtepomp te laten installeren of kan ik beter wachten op de aanleg van het warmtenet? Hart voor Oegstgeest pleit ervoor dat de gemeente zichtbaarder de regie neemt over de warmtetransitie en dat ze ook aan de inwoners van de andere wijken duidelijkheid geeft. Het is onze overtuiging dat Oegstgeest op die manier zonder twijfel haar bijdrage aan de doelstelling van Holland Rijnland, 80% energieneutraliteit in 2050, kan leveren. De wethouder heeft toegezegd hierover met de gemeenteraad en inwoners in gesprek te gaan.
Hart voor Oegstgeest is zich bewust dat de energie- en warmte transitie complex is. Zo is de aanleg van een warmtenet een ingrijpende operatie. Vooral als bestaande woningen en bedrijven worden aangesloten op het warmtenet. Tegelijkertijd is de capaciteit van het elektriciteitsnet beperkt waardoor er een grens is aan de hoeveelheid warmtepompen die geïnstalleerd kan worden. Er zal dus naar zowel een warmtenet als warmtepompen gekeken moeten worden. Voor stadswarmte is het mogelijk interessant om in eerste instantie vooral naar nieuwbouwprojecten en blokverwarmers in appartementengebouwen te kijken.
In de Leidse regio bestaan plannen voor de oprichting van een nieuw nutsbedrijf, een openbaar warmtebedrijf. Dit warmtebedrijf moet in eigendom komen van overheden en netbedrijven. Hart voor Oegstgeest heeft de wethouder gevraagd goed te kijken naar de financiële risico’s van een dergelijk bedrijf voordat Oegstgeest besluit om erin deel te nemen. Onze zorg is dat er bij overheden mogelijk onvoldoende deskundigheid aanwezig is over de aanleg van warmtenetten en de exploitatie van een warmtebedrijf.
Oegstgeest
15 december 2024